Moské ska byggas på platsen där Sverige vann skånska kriget. Professorn: ”Förstör en historiskt viktig plats”

Historieprofessorn Dick Harrison vid Lunds universitet har invändningar mot det planerade moskébygget vid Fyllinge utanför Halmstad, skriver Hallandsposten. ”Vår historielöshet gör att jag skäms lite...


Historieprofessorn Dick Harrison vid Lunds universitet har invändningar mot det planerade moskébygget vid Fyllinge utanför Halmstad, skriver Hallandsposten. ”Vår historielöshet gör att jag skäms lite över att bo i Sverige”, säger han till tidningen.

Han är dock noga med att poängtera att hans inlägg i debatten inte ska bli ett slagträ för islamofobi. Nej, han har inget emot att det byggs en moské i Halmstad, anledningen att han motsätter sig bygget är att platsen är historiskt viktig och sannolikt hyser många intressant fynd. Fyllinge var slagfältet där Sverige lyckades behålla de södra delarna av landet och avvärja ett allvarligt hot.

I området har det redan byggts bland annat en livsmedelsbutik och en bensinmack, och nu ser det ut som om det snart kommer stå en moské på det gamla slagfältet också. Vid de senaste utgrävningarna gjordes fynd i form av pistolkulor, artilleriprojektiler och en hästsko från det svenska kavalleriet, och att bebygga platsen vore att förstöra en framtida möjlighet till massvis med historisk information, menar Dick.

Slagfält ses inte som som fornlämningar i Sverige och därför är det möjligt för kommunen att sälja marken, vilket sannolikt kommer göras till moskébyggarna för 1,4 miljoner kronor.

Anser du att platsen har ett alldeles för stort historisk värde för att bebyggas, eller tycker du att det är viktigare att låta utvecklingen ha sin gång? Lämna gärna din synpunkt i kommentarsfältet! Och glöm inte att gilla WZUP för fler intressanta diskussioner!


log in

reset password

Back to
log in