Forskning visar att det är hälsosamt att andas in fisar

Brukar du hålla för näsan och grimasera när någon fisit? Är du lite hälsomedveten så kanske du borde du sluta med det, och istället dra...Brukar du hålla för näsan och grimasera när någon fisit? Är du lite hälsomedveten så kanske du borde du sluta med det, och istället dra några djupa själavårdande andetag när nån polare, kollega, partner eller total främling släppt väder i din närhet.

För tydligen en fis rena hälsa-shoten. Nästan som en sån där svindyr smoothie från en trendig juice-bar. Bara det att en fis inte kostar 89 kronor. Och luktar röv istället för eucalyptus. Men vad gör man inte för en långt och hälsosamt liv och en sund livsstil?!

Forskare från universitetet i Exeter har nämligen kommit fram till att det svavelväte som utsöndras med stanken av en fis kan förebygga flera allvarliga sjukdomar. Och man har till och med börjat spåna på en medicin mot stroke, hjärtsjukdomar, diabetes och cancer som innehåller precis rätt mängd svavelväte. Men fram tills den medicinen lanseras så kan du alltså själv medicinera dig genom att andas in reinkarnerande fisar i din omgivning.

”Svavelväte är känt som en illaluktande gas som finns i ruttna ägg och fisar så produceras ämnet naturligt i kroppen. Och i rätt mängd kan gasen vara en hälsohjälte med stor betydelse för framtida behandlingar av flera sjukdomar, säger forskaren Mark Wood till The Mirror.

Så nästa gång någon fiser i din närhet så kanske ett stort ”tack” och en klapp på axeln vore på sin plats istället för ett otacksamt ”ewww”. Och varför inte dra i sig en burk bruna bönor och åka ner till det lokala äldreboendet eller barnsjukhuset och volontärarbete?! Eller kanska bara släppa en rackare vid frukostbordet och låta familjen ta för sig, istället för att bränna pengar på färskpressad apelsinjuice till ockerpriser!

Tagga någon som borde tacka dig för alla fisarna… eller kanske någon som du vill tacka! Källa: Aftonbladet


log in

reset password

Back to
log in