FAIL: Miljöskatt på elektronik skulle ge 2,4 miljarder – har istället kostat 1,7 miljarder

När regeringen, med Miljöpartiet i täten, införde en ”miljöskatt” eller ”kemikalieskatt” på livsnödvändig elektronik såsom spelkonsoler den första april förra året så var vi nog...


När regeringen, med Miljöpartiet i täten, införde en ”miljöskatt” eller ”kemikalieskatt” livsnödvändig elektronik såsom spelkonsoler den första april förra året så var vi nog många som hoppades att det skulle vara ett dåligt aprilskämt. För det kan man ju räkna ut med röven och en bit krita att om man lägger på en skatt på produkten i Sverige, så kommer konsumenten istället klicka hem den från en utländsk sida. På så vis kommer man gå miste om skatteintäkter, momsintäkter och arbetstillfällen. Och planetens klimat kommer ju knappast bli bättre för det.

Men det lyckades inte regeringen förutspå. Inte för att de inte har rövar, för det har dom. Allihop. Stora sådana dessutom. Men kanske hade dom inga kritor. Hur som helst, skatten som regeringen hade räknat med skulle generera 2,4 miljarder i skatteintäkter har nu, enligt en ny rapport, istället blivit en förlustaffär på 1,7 miljarder. Det är alltså en inte helt obetydlig misskalkylering på sisådär 4 miljarder. Alltså inte miljoner. Miljarder. Du vet den enheten som man räknar kineser och indier i.

Hade du själv räknat fel på hushållsbudgeten med 4 miljarder så hade du i princip blivit omyndigförklarad och fått Lyxfällan på dig. Och hade inte dom förresten en elak programledare? Han hade gjort turbo-tutte på dig i affekt när kamerorna inte såg.

Anledningen till att siffrorna blir röda är enligt rapporten är att svenskarna köper färre av dessa elektronikprylar än väntat efter att skatten infördes, dessutom klickar hellre konsumenten hem produkterna från utländska sajter istället (no shit!?). ”Vi tappar skatteintäkter, momsintäkter och arbeten i Sverige”, säger Elektronikbranschens VD Klas Elm till SVT.


log in

reset password

Back to
log in