Barnens sagostund med Pippi Långstrump polisanmäldes för hets mot folkgrupp

När föräldrarna dumpade av sina snorätande små avkommor på dagiset i Borås så anade de föga att de skulle återlämnas som små illvilliga Hitler Jugends...


När föräldrarna dumpade av sina snorätande små avkommor på dagiset i Borås så anade de föga att de skulle återlämnas som små illvilliga Hitler Jugends senare samma eftermiddag. Sagostunden på ett biblioteket i staden skulle nämligen komma att polisanmälas för hets mot folkgrupp sedan barnens lättpåverkade små hjärnor exponerats för en gammal ljudbok med Pippi Långstrump.

Och som bekant så jobbar ju Pippis pappa som så kallat ”negerkung”. Vilket var avsevärt mycket creddigare när boken skrevs för sisådär femtio år sedan, än vad det är idag. En besökare på biblioteket som överhörde sagostunden valde därför att lämna in en polisanmälan för hets mot folkgrupp, skriver Expressen. Polisen valde dock att inte inleda någon förundersökning om brott, då inspelningen var gammal och brottet isåfall preskriberat.

Under 70-talet kommenterade Astrid Lindgren själv Pippis pappas yrkesval, och menade på att om boken skrivits vid ett senare tillfälle så skulle han sannolikt vara sjökapten eller pirat, och inte ”negerkung”. Och i senare utgåvor av Pippi så är hennes pappa ”Söderhavskung” istället.

Vad anser du, är det rätt eller fel att plocka bort ”föråldrade” uttryck ur litteraturen som inte stämmer överens med dagens värdegrund? Lämna en kommentar i kommentarsfältet! 

Vill du ha mer intressanta diskussioner, roliga bilder och feta videos i ditt facebook-flöde så släng in en lajk på WZUP. Tryck på gilla-knappen här under. Do it!


log in

reset password

Back to
log in