Advokaten: Om vi ska få stopp på våldtäkterna är det dags att ta reda på hur förövaren ser ut

Den populära advokaten har noterat att antalet våldtäkts-fall som hamnar på hennes skrivbord ökar. Men också att merparten av gärningsmännen i dessa fall har utländsk...


Den populära advokaten har noterat att antalet våldtäkts-fall som hamnar på hennes skrivbord ökar. Men också att merparten av gärningsmännen i dessa fall har utländsk bakgrund. En medarbetare till henne ringde då upp BRÅ för att få ut en statistik som skulle kunna användas i det förebyggande arbetet mot våldtäkt.

Men då fick hon till svar att någon sådan statistik inte existerar. Och nu ställer advokaten sig frågan på Facebook: Om vi ska arbeta förebyggande och få stopp på våldtäkterna är det dags att ta reda på hur förövaren ser ut? Vi måste ta tag i frågan på allvar och våga lyfta på locket. Hur ska vi annars bekämpa dessa fruktansvärda och svåra våldtäkter som begås mot alla offer?

Och i kommentarsfältet går åsikterna isär. Vissa hävdar att den enda gemensamma nämnaren som är relevant i fallen är att gärningsmännen är MÄN, och etnisk bakgrund inte är relevant. Andra välkomnar en sådan statistik och tror att den skulle kunna kasta sken över hur situationen verkligen ser ut, och hur den ska lösas.

Vad anser du? Borde det finnas statistik över hur många brott/våldtäkter som begås av personer med utländsk bakgrund? Eller är den enda gemensamma nämnaren som spelar roll att våldtäkterna begås av män?


log in

reset password

Back to
log in