Värnplikten återinförs – här är 10 punkter för att göra den mer attraktiv för dagens ungdomar

Nu står det klart att dagens ungdom för första gången i sitt liv ska få gör skäl för sitt uppehälle, då riksdagen klubbade igenom beslutet...


Nu står det klart att dagens ungdom för första gången i sitt liv ska få gör skäl för sitt uppehälle, då riksdagen klubbade igenom beslutet att ruska liv i värnplikten igen!

Nu är det dags för generationen 99-00 att bli män! Lära sig skjuta PEK, vårda KSP och få en exklusiv inblick i hur omvälvande sugig skogen egentligen är, med sin 360-graders panoramaview av djävulskap som kyla, mörker, mygg och inget wifi! Eller för de veka stackare som hamnar i flottan att få en första gay-experience där ute på böljan den blå i kabyssen med en fellow jolly-sailor!

Men så snart nyheten kavlades ut började det knorra i leden. Att göra skäl för uppehället var inget som intresserade den förlorade generationen, och likt ett tjockt barn som förbereder sin sorti från friidrottsdagen med klassen så  börjades det genast radas upp ursäkter. Hellre att man betalar någon fattigare familjs barn att strida för ens rättigheter!

I Metro skriver 16-åriga Lou att hon absolut inte kommer dö eller döda för Sverige!

Och I Aftonbladet stämmer 17-åriga Malva in: ”Jag är inte intresserad av att göra värnplikten. Om jag skulle bli tvingad skulle göra det, men inte frivilligt. Det låter kanske naivt, men jag vill inte att vi ska ha krig (döh, precis som att dom som gör lumpen VILL ha krig?), säger hon och fortsätter: ”Jag känner att jag kan bidra på andra sätt”. Och här blir det ju lite oklart, men jag befarar att Malva ser sig själv springa runt bakom de ryska befästningarna med en dialogväst på sig!

WZUP har här sammanställt en lista på tio ytterst nödvändiga åtgärder som Försvarsmakten bör vidta för att göra lumpen mer lukrativ för generationen 99-00, som minst sagt är lite speciell…

Foto: Joel Tuhngren/Försvarsmakten
Befälen

Den generationen blir lätt nervös och hamnar i en negativ spiral av ångestkänslor om man sätter press på dem. Att rekrytera merparten av officerarna från landets Montessoriskolor istället för enbart Militärhögskolan vore därför en god idé. Befälen skulle då lättare kunna tolka den värnpliktiges känslor och hjälpa dem att blomstra som individer. Fler befäl skulle också vara att föredra. Kanske så mycket som två Fänrikar på varje soldat då det är lite svårt att hålla reda på alla saker själv, samt att den värnpliktige kan få lite bärhjälp om de ska i väg på någon utomhusaktivitet.

Militäragrader

Vilken grad man har ska inte bestämmas av erfarenhet och utbildning! Alla kan ha sina orsaker till att inte orkat studera, till exempel en diagnos som gör det svårt att koncentrera sig! Men det betyder inte på något sätt att man är sämre, eller att man inte ska kunna vara en Major om man nu känner sig som det! Alla bör därför tillfrågas vid persedelutlämningen vad de känner sig som och tilldelas den gradbeteckningen. Självklart kan det kännas lite ångestframkallande att bara få den frågan utan att få tid att känna efter, men då kan alla få Löjtnant från början, så kan man enkelt gå ner och byta, eller varför inte komma på en egen grad, om man sedan känner för det!

Orders

Sättet som många officerare talar på kan ibland låta aningen befallande, och inte sällan till och med aggressivt, vilket i sin tur kan leda till nedstämdhet, sura miner och allmän kinkighet! Därför bör man lämna utrymme för dialog och feedback i orderformuleringen. Exempel: ”Karlsson, hur skulle du känna inför att omgruppera till stora dungen?”. På så vis får Karlsson möjlighet att känna efter om detta är något som känns okej för honom. Kanske han inte alls vill omgruppera, kanske det ser blött ut i stora dungen? Kanske Karlsson precis har lagt ut sitt liggunderlag på ett ställe där han hittat 4G?

Revelj

Alla är vi olika, vissa kanske studsar upp som en fjäder på morgonen, medan andra är lite pömsigare och vill ligga och dra sig. Att lämna reveljen flytande under förmiddagen skulle lämna utrymme för de värnpliktiga som behöver vakna i lugn och ro, gå igenom sina push-notiser och dricka en kopp eukalyptus-te, att också få en trevlig morgon.

Maten:

100% vegansk och individanpassad efter var och ens osannolika allergier.

Uniformen:

Flaggan på ärmen kan upplevas som provocerande och föra tankarna till Sverigedemokraterna. Då vi lever i ett mångkulturellt samhälle så bör man själv få välja vilken flagga man ska bära på ärmen! Som grundutförande borde hbtq-flaggan vara det självklara valet.

Packning:

Att släpa runt på en otymplig stridspackning i skogen blir väl ingen gladare av. Och det är inte särskilt bekvämt eller lugnande för pulsen heller. Känner man att man får plats med vill ha med sig ut i skogen i sin Håkan Hellstöm-tygpåse så ska det självklart gå bra.

Strid:
Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten

Att tro att alla strider på samma sätt är bara bakåtsträvande och omodernt. Det som känns rätt för någon i en stridssituation behöver självklart inte kännas rätt för någon annan. Någon kanske föredrar att köra växelvis framryckning i linje, medan någon annan (förmodligen de flesta) föredrar att försöka springa i från fienden i stället. Vill man inte strida med ett vapen så ska man kunna tilldelas en dialogväst eller en visselpipa.

Musiken:

Musiken inom militären är minst sagt gammalmodig och under all kritik! Musik är viktigt för att individen ska blomstra och det ger inte särskilt mycket feeling att stå på kaserngården och göra honnör åt flaggan till skränigt trumpetande. En idé vore kanske att ta in en DJ, typ Silvana Imam,  som kan spelar när flaggan hissas och halas.

En annan sak är det där med att sjunga den där gamla sommarlovssången om ”gamla fria” varje fredagsuppställning. Min uppfattning är att fler hade fått feeling om man istället sjöng ”Lush life” med Zara Larsson.

Utbildningen:

Många av dagens ungdomar har dålig erfarenhet av ”utomhus”. Många förknippar det med ett obekvämt ställe med dåligt, eller i värsta fall inget, wifi. Laddnings möjligheterna är dessutom strikt begränsade utomhus. Att istället förlägga utbildningen till det avsevärt mycket behagligare ”inomhus” hade definitivt gjort den mer attraktiv för dagens ungdom. Eller helst av allt online.


log in

reset password

Back to
log in